Практически съвети как да намерите и наемете своя уеб дизайнер – По дизайн E-Lab

Практически съвети как да намерите и наемете своя уеб дизайнер

Изборът на уеб дизайнер за вашия бизнес е много подобен на избора на изпълнител, който да работи във вашия дом. Пригответе се да…

 

  • Задавайте много въпроси
  • Търсете препоръки
  • Вижте работата, която са свършили за другите

 

Ако използвате тези здрав разум съвети, когато избирате студио за дизайн за вашия уеб сайт, вероятно ще получите желаните резултати.

1. Бъдете конкретни за това, което искате да постигнете. Да го напишеш!!

Повечето уеб проекти, които започват трудно, го правят, защото собствениците на сайтове не знаят какво наистина искат или имат нужда. Когато търсят подходящата компания, която да направи техния проект, собствениците на сайтове често не знаят квалификацията на дизайнерското студио. Дали това е компания, която проектира уеб сайтове, която също се занимава с маркетинг, или маркетингова фирма, която също прави уеб сайтове? Всички тези неща правят разлика. Повечето компании обикновено имат една основна компетентност.

Добра идея е да подготвите документ, който описва целта на вашия сайт. Бъдете толкова конкретни, колкото можете. Ако не сте сигурни в нещо, кажете го. Направете списък, който включва „трябва да има“ и „хубаво е да има“.

Колкото повече дизайнерът разбира обхвата на работата, толкова по-лесно ще бъде да направите вашия проект. Вероятно ще получите почивки в цените, ако наистина можете да определите какво трябва да проектирате. Когато търся дизайнер, подходящ за проекти на моите клиенти, използвам Заявка за предложение (RFP) като част от моя метод. Това е начин да се гарантира, че студиата се конкурират при равни условия. Това ви дава по-добър шанс да сравнявате предложенията на принципа „ябълки към ябълки“. Моят RFP е възможно най-конкретно. Дори малки проекти трябва да имат нещо като RFP.

2. Знайте какви продукти ще ви трябват извън уеб сайта.

Твърде много фирми просто не знаят какво ще получат, след като сайтът бъде стартиран. Може би защото за първи път сключват договор за създаване на сайт за тях. Възможно е също така те просто да не знаят какво искат и/или какво да очакват от дизайнерска компания.

Ако сте свършили добра работа, като запишете и опишете спецификата на това, което искате да бъде направено, ще знаете какви резултати да очаквате от вашия доставчик. В допълнение към файловете на уеб сайта, следните елементи трябва да бъдат включени във вашата сделка:

Майстори на изкуството

Уверете се, че е ясно, че всички произведения на изкуството, създадени за вашия проект, са предадени на вас и че е разбрано как материалът може да се използва отделно от вашия уеб сайт.

Документация

Документацията може да бъде направена по няколко начина, всички от които трябва да бъдат обсъдени ПРЕДИ да започне проекта. Продавачът трябва да документира въпроси, свързани с проектиране и програмиране, като обръща особено внимание на заобикалящите решения, които разрешават проблеми. Това е много важно, ако трябва да наемете някой друг да работи на обекта по-долу.

Система за управление на съдържанието (CMS)

Повечето уеб сайтове са изградени с CMS, който позволява на собственика на сайта да прави промени в сайта, след като сайтът бъде стартиран, без да е необходимо да е уеб дизайнер. Въпреки че CMS може да бъде лесен за използване (това е красотата му), обикновено е необходимо известно обучение, за да се научите как да го използвате. Уверете се, че ще бъдете обучени да използвате CMS и че разбирате ангажимента за поддръжка, поет от дизайнерската компания.

3. Имайте договор.

Договорът е нещо повече от знак, че едно студио е професионално и знае какво прави. Това е ключът към разбирането на обхвата на проекта и, да се надяваме, как ще бъде направен.

Уверете се, че разбирате договора. Ако не сте остри с правния език, може да искате да изпълните договора от адвокат. Ако не сте запознати с терминологията на уеб разработката, дизайна и производството, потърсете съвета на някой, който е.

Обикновено ще получите списък с услуги, които са включени в сделката. Обърнете специално внимание на следното:

А) Кой притежава материалите, създадени за проекта?

Имате ли права да използвате нещо, създадено за проекта по някакъв начин за всяка медия? Това е известно като договор “Работа под наем”, който е най-благоприятен за вас. Дизайнерите може да не са склонни да предоставят такива условия, но е вероятно да намерите гъвкавост чрез преговори.

Б) Какъв процес на одобрение на дизайна използва студиото?

Обикновено ще получите две или три “назад и напред”, докато студиото се опитва да получи окончателното ви одобрение за дизайн. Определете колко “назад и напред” получавате, преди да бъдат направени допълнителни такси и какви ще бъдат тези такси.

В) Какво се случва, ако проектът не бъде завършен навреме?

Нещо, което може да се наложи да имате в договора, е неустойка за пропуснат краен срок. Ако имате чувствителен към времето проект, който не е завършен навреме, вероятно ще пропуснете възможности за продажби. Дизайнерите не харесват тази идея, защото закъсненията често са причинени от фактори извън техния контрол.

4. Знайте как ще бъдат направени промени в сайта след стартирането му.

Има два начина да се справите с промените след стартирането на сайта – да платите на дизайнерската компания да направи промените или да ги направите сами. Повечето компании днес не обичат да бъдат задължени на студиото да правят актуализации. Ако вашият уеб сайт се променя рядко (което не е добра идея), тогава може да искате да оставите на дизайнера да направи актуализациите. Ако е така, знайте условията на това споразумение. Обикновено това е месечна такса или почасова ставка. Най-големият проблем е, че актуализациите не се извършват навреме, така че направете всичко това предварително.

Подходът “направи си сам” включва използването на система за управление на съдържанието, както е споменато. CMS предоставя предварително направени шаблони за вашия сайт, за да можете да добавяте и редактирате съдържание. По този начин няма да се налага да разчитате на доставчик да свърши работата вместо вас. Ако развивате бизнеса си онлайн, това е предпочитаният начин.

За вкъщи

Когато търсите уеб дизайнер, помнете поговорката – Купувач се пази!! Научете всичко, което можете за уеб разработката, дизайна и производствения процес или работете с някой, който вече познава въжетата.

 

Written by