Методът на студиото за дизайн – По дизайн E-Lab

Методът на студиото за дизайн

Как работи

Започнете с проблем. Корекция: започнете с добре дефиниран проблем. Ако проблемът, който се опитвате да разрешите, е „увеличете трафика ни“ или „привлечете повече плащащи клиенти“, тогава колкото и умни хора да съберете, никога няма да излезете с ясно, проверимо решение. Опитахме веднъж с проблема „как можем да предложим добри възможности за общност вместо форум?“ и въпреки че идеите бяха добри и дискусиите около тях доведоха до полезни заключения, ние така и не измислихме полезна идея за прототипиране и тестване.

Размерът на екипа също е важен. Правилото за две пици на Джеф Безос за 4-5 души („екипът не трябва да бъде по-голям от броя на креативните директори, необходими за поръчка на две пици“) работи и в този случай. Извинявайте креативни директори. По-малко от 3 души и в крайна сметка измисляте и учтиво се съгласявате да използвате едни и същи идеи. Повече от 5 души и никога няма да се съгласите за решение.

Определяне на проблема: Екипът се представя с персони, пътувания на потребители, съществуващи състояния, ограничения и желани резултати и задава всякакви въпроси, които могат да възникнат, преди да започне да мисли за идеи. Не се страхувайте да преформулирате въпроса след разговор с екипа – това е дискусия и дискусиите често разкриват скрити сложности или възможности. Това ни отне около 15-30 минути.

Разминават се: Всеки (мълчаливо) черпи толкова идеи, колкото може да измисли за 10 минути на лист хартия, сгънат в 6. Те могат да бъдат потребителски скици, абстрактни идеи или дори само фраза; няма значение, тъй като те ще обяснят концепциите на екипа по-късно. Всеки има 3 минути, за да представи идеите си и е разрешена само продуктивна критика, фокусирана върху проблема (като „това решение решава проблема по този начин, но не го решава тук …“). Коментари като „Харесва ми тази идея“ или „защо имаме само две пици?“ не са полезна обратна връзка за създателя на идеи.

Ползите

Ние генерираме много различни идеи от хора, които имат много различни гледни точки за проекта. С Vorablesen някои от най-удобните за потребителя идеи дойдоха от нашия бекенд разработчик. Това не означава, че Найл е направил лош избор на кариера, за да стане такъв, а по-скоро, че при работа в мрежа е трудно да се разгледат и трите аспекта на дадена функция – бизнес стойност, използваемост и техническа осъществимост.

По-важното е, че изграждаме споделено разбиране за проблема и решението, което планираме да приложим. Това не е нещо, което можете да постигнете с имейл, списък със задачи или, още по-лошо, дълъг списък с изисквания, независимо колко подробни са те. Това вероятно заслужава цяла публикация в блога, но същността му е следната: най-успешният начин за изграждане на споделено разбиране за това какво да се изгради като екип идва от това да ги накарате да обсъждат, критикуват, мислят, посочват, от време на време спорете и завършвайте заедно с идеи.

Written by